Matujący krem z botanicznym retinolem.

94.00

Skóra normalna, mieszana, tłusta, z przebarwieniami

Botaniczny, delikatny i lekki  krem, o działaniu wyrównującym koloryt skóry, działający przeciwstarzeniowo przeznaczony do różnych typów cer, nawet tych najbardziej wrażliwych. Kluczowy składnik kremu-bakuchiol wpływa na poprawę jędrności i elastyczności skóry oraz przyspiesza cykl jej odnowy. Wykazuje działanie złuszczające, dzięki czemu jest doskonały w celu redukcji przebarwień. Niweluje wolne rodniki, opóźniając tym samym proces starzenia się skóry. Zapobiega powstawaniu zaskórników a skóra staje się gładka, lśniąca i doskonale napięta. Bakuchiol nie jest wrażliwy na światło słoneczne, dlatego może być stosowany w pielęgnacji dziennej.

Nie stosować u dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Kosmetyk przebadany dermatologicznie.

Przechowywać w temperaturze pokojowej .

Pojemność: 50g

Olej z Pachnotki zawiera wysoką koncentrację bardzo cennego kwasu tłuszczowego α-linolenowego (ALA) zaliczanego do grupy Ω-3. , kwasu linolowego (LA) zaliczanego do grupy Ω-6  i kwasu olejowego zaliczanego do grupy Ω-9. W oleju tym jest także znacząca ilość flawonoidów i antocyjanów. Olej stosowany zarówno przy skórze suchej, łuszczącej się, atopowej, wrażliwej, dojrzałej jak i tłustej ze skłonnością do zanieczyszczeń. Olej z pachnotki działa łagodząco na podrażnioną i swędzącą skórę. Nawilża skórę, podnosi jej elastyczność i regeneruje ją. Podnosi zdolności obronne skóry. Ułatwia przebieg egzemy atopowej – uśmierza boleść, przynosi ulgę od swędzenia i zaczerwienienia, polecany przy uczulonej, suchej i łuszczącej się skóry. Ze względu na silne właściwości odkażające polecany także dla skóry skłonnej do podrażnień, trądzikowej, tłustej i mieszanej.

Olej z konopi stosowany na skórę działa holistycznie-nawilża ją, zwalcza wolne rodniki, łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Ten używany w kosmetyce nie pochodzi z konopi indyjskich ( mających właściwości narkotyczne), lecz z ich siostrzanej odmiany ( konopi siewnych). Znajduje się on w czołówce pod względem właściwości pielęgnacyjnych. Wynika to głównie z jego składu, gdyż w 80% składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim również mnóstwo biologicznie czynnych substancji o właściwościach przeciwzapalnych, regenerujących, antyseptycznych, antyoksydacyjnych oraz chroniących przed słońcem, m.in. tokoferol, canabidol, czy terpenol. To wszystko sprawia, że jest on cennym składnikiem pielęgnacyjnym. Łagodzi stany zapalne, zmniejsza ryzyko podrażnień, regeneruje skórę, zapobiega przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek, poprawia koloryt skóry, odżywia skórę, reguluje wydzielanie sebum, zmiękcza i wygładza skórę, pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego zabezpieczając skórę przed działaniem promieniowania UV.

Olej z nasion kawy doskonale ujędrnia skórę, rozbija tkankę tłuszczową stymulując proces lipolizy oraz pomaga pozbyć się cellulitu. Dzięki bogactwu kofeiny i kwasów owocowych skóra staje się bardziej elastyczna i naprężona.

Olej arganowy  nazywany też płynnym złotem Maroka lub eliksirem młodości, to produkt, który może nas zaskoczyć ogromną ilością swoich prozdrowotnych i upiększających właściwości.

To co najcenniejsze w oleju z pestek malin to  nienasycone kwasy tłuszczowe, np. omega-3 i omega-6. Jak wiadomo, nie są one produkowane przez organizm, dlatego też musimy je dostarczać je wraz z pożywieniem lub produktami pielęgnującymi. Kwasy te odpowiedzialne są za prawidłowe nawilżenie naszej skóry oraz zwiększają przyswajalność aktywnych składników wnikających w głąb skóry. Poza tym hamują produkcję melaniny, która jest przyczyną nieregularnych i nieestetycznych przebarwień. Dzięki tym kwasom skóra staje promienna i rozjaśniona.

Poza tym, olej z pestek malin działa antyoksydacyjnie. Zawiera w sobie witaminę Ewitaminę A oraz karotenoidy i flawonoidy, które likwidują wolne rodniki. Substancje te wykazują także działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne.

Bakuchiol to botaniczny odpowiednik retinolu pozyskiwany z rośliny Psoralea corylifolia stosowanej od lat w tradycyjnej medycynie indyjskiej i chińskiej jako środek przeciwzapalny i wspomagający leczenie chorób skóry. Składnik ten pojawił się na rynku kosmetycznym nie tak dawno, a znalazł już swoje zastosowanie w wielu kosmetykach różnych marek. Obecny jest między innymi w składach kremów i serum o działaniu wyrównującym koloryt, działających przeciwstarzeniowo, przeznaczonych do różnych typów cer, nawet tych najbardziej wrażliwych.

Hydrolat z oczaru ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Działa ściągająco, przeciwbakteryjnie, zmniejsza zaczerwienienie i zwęża naczynka. Łagodzi podrażnienia, sprzyja regeneracji skóry, zmniejsza opuchliznę i reguluje wydzielanie sebum.

Witamina B3 stosowana w kosmetyce okazuje się mieć właściwości pozwalające na wnikanie jej do głębszych warstw skóry, co pozwala na skuteczne zwalczanie problemów takich jak wypryski, trądzik, zaczerwienienia i stany zapalne, dzięki regulacji produkcji sebum oraz zmniejszeniu wielkości porów skóry. Odkryto, że znaczna część naniesionej na skórę witaminy B3 może przeniknąć głębiej i zwalczać różne problemy skórne – trądzik, wypryski, zaczerwienienia, szorstkość i stany zapalne. Okazało się też, że jej skuteczność można poprawić, używając specjalnych związków, tzw. promotorów przenikania. Co istotne związek ten, w porównaniu z innymi składnikami chemicznymi o podobnych właściwościach  (np. z retinolem)  jest nie tylko bardziej stabilny, odporny na światło, ogrzewanie i utlenianie, co ułatwia jego wykorzystanie w przemyśle.  W kosmetykach witamina B3 może ukrywać się pod mianem niacyny, niacynamidu lub nikotynamidu.

Kofeina to naturalny ekstrakt pozyskiwany z roślin takich jak kawa, herbata czy guarana, znana jest z szerokiego zastosowania w kosmetyce. Charakteryzuje się dobroczynnym wpływem na wygląd i zdrowie skóry twarzy.

Allantoina ma za zadanie nawilżać przesuszoną skórę i koić wywołany tym dyskomfort. Ma działanie regeneracyjne (zmniejsza liczne zaczerwienienia, łagodzi pieczenie, pobudza produkcję komórek) oraz przeciwzapalne. Dzięki zastosowaniu allantoiny naskórek staje się bardziej gładki i miękki.

Aloes zastosowany miejscowo działa odkażająco, przeciwzapalnie i ściągająco. Wygładza i ujędrnia skórę, regeneruje ją, utrzymuje wilgotność, działa przeciwzapalnie, łagodząco, posiada właściwości filtrujące promienie słoneczne.  Pobudza regenerację naskórka i ziarnowanie tkanki łącznej właściwej. Dzięki temu przyśpiesza gojenie pryszczy, krostek, ranek powstających po oczyszczaniu twarzy (wyduszaniu zaskórników). Sok z aloesu ułatwia gojenie ran, nawet zaniedbanych, wykazuje bowiem działanie bakteriobójcze. Likwiduje przebarwienia, wypryski i wysięki skórne.

Ekstrakt z owoców malin  odświeża, łagodzi podrażnienia, poprawia wygląd skóry, wzmacnia ją. Kosmetyki z ekstraktem z malin działają wygładzająco, zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu łoju, zapewniają skórze zdrowy wygląd. Polecane przy cerze tłustej i mieszanej.

 

Aqua, Hamamelis Virginiana Water , Cannabis Sativa Seed Oil, Niacinamide, Perilla Frutescens Seed Oi, Argania Spinosa Kernel Oil, Coffea Arabica Seed Oil, Rubus Idaeus Seed Oil , Methyl Glucose Sesquistearate, Aloe Vera Leaf Juice, Propylene Glycol, Cetyl Alcohol, Parfum, Benzyl Alcohol, Allantoin, Caffeine, Panthenol, Rubus Idaeus Fruit Extract, Tocopheryl Acetate, Bakuchiol, Phenoxyethanol, Dehydroacetic Acid, Limonene, Sodium Hyaluronate, Hyaluronic Acid, Citric Acid, Potassium Sorbate, Sodium Benozate

SKŁADNIKI: Woda destylowana, Hydrolat oczarowy, Olej z pachnotki, Olej konopny, Witamina b3, Olejz nasion kawy, Olej arganowy, Olej z pestek malin, Mgs( emulgator roślinny), Aloes zatężony trzykrotnie, Alkohol cetylowy ( roślinny), Kwas hialuronowy, Aromat malinowy, Ekstrakt z malin, Panthenol, Witamina E, Alantoina, Kofeina, Ekologiczny konserwant DHA BA, Bakuchiol ( retinol pozyskiwany z liści i nasion ).